De schoonheid van strijd

Ik hou mijn gestrekte arm en hand ter hoogte van mijn schouder. ‘Kijken wie dit haalt!’ De eerste zwaait met één been en verplaatst al zijn gewicht naar het andere. De armen worden gebruikt om kracht bij te zetten en in een vastberaden slinger raakt het puntje van de schoen precies mijn hand. De toon is gezet; wie gaat eroverheen?

Het maakt eigenlijk niet uit wat het is; of iemand bedenkt dat we tegen een hand aan moeten tikken met onze voet, of in haasje over een strandpaal gaan of zo hoog mogelijk willen schommelen. Alle gezinsleden trekken gebrand voor competitie ten strijde. De één altijd als eerst en de ander na wat observeren ook bevlogen volgend. Het element van competitie is als olie op onze eigen vuren die de vlammen hoger laten oplaaien.

Al vroeg leerden we het kaartspel rikken spelen. Op de camping onder het caravanlicht werden we met duidelijke en volhardende toon de regels geleerd en kregen we ongefilterde feedback. De tactische blik en fanatieke houding in het spel werd jong geleerd, en zeker oud gedaan. Een aantal jaar geleden deden Keezen en even later Tokken intrede in het gezin. Niets of niemand werd gespaard en we speelden zonder pardon hard tegen hard.

Ik zag zelf ook dat zodra er, bijvoorbeeld bij een schoolopdracht, iets te winnen was ik opsprong uit enthousiasme. Concurreren maakt me strijdlustig en ook vele malen meer gemotiveerd. Dat heeft mijzelf, en mijn teamgenoten, vaak ver gebracht.

Toch was het nooit echt de prijs of de oorkonde wat me nou zo dreef. Eigenlijk ging het niet om het winnen, niet echt. De schoonheid zat in de strijd; gelijke vinden waarvan je nog niet helemaal zeker weet of je het gaat winnen. De onzekerheid en tegelijk de mogelijkheid van de overwinning. Voelen dat je invloed hebt op de uitkomst; maar er ook je best voor zal moeten doen.

Nog altijd kan ik ervan genieten om een wedstrijd aan te gaan. En nog altijd zoek ik gelijken om me heen om scherp te houden wat er nog te halen is en waar ik een tandje bij kan zetten. Of dit nu op persoonlijk gebied is of in het ondernemerschap. Jezelf omringen met mensen die je zeker kunt verslaan is makkelijk, jezelf omringen met mensen die je uit zullen dagen vergt lef en een beetje pro-activiteit.